L. XVI PENDULE “TEMPLE D’AMOUR” Guydamour AParia ca. 1780 Frankrijk

Pendules

M&R70

 

L. XVI PENDULE “TEMPLE D’AMOUR”
Gesigneerd: Guydamour AParia
ca. 1780
Frankrijk

Uurwerk
Messing rond platine uurwerk op ankergang met slinger. Het slagwerk van de temple d’amour is op sluitschijf en slaat de hele uren voluit op een bel en slaat de halve uren éénmaal op diezelfde bel. Het gaand- en slagwerk worden door een veer in een veerton aangedreven. De veertonnen worden aan de voorzijde opgewonden.

Wijzerplaat
De enigszins gebolde wijzerplaat is wit geëmailleerd en heeft zwart geëmailleerde Arabische cijfers voor de uuraanduiding, rode Arabische cijfers voor de kwartieren en puntjes voor de overige minuten. Boven in de wijzerplaat bij de 12 staat het signatuur: Guydamour AParia. De opwindgaten zijn symmetrisch bij de 8 en de 4 geplaatst. Het kleine asje dat bij de 60 door de wijzerplaat naar buiten komt, dient voor de réglage van het gaandwerk. De twee vuurvergulde wijzers zijn ajourgezaagd en gegraveerd. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een bol glas, gevat in een verguld messing lunet.

Kast
Het ronde basement van de temple d’amour is vervaardigd van witmarmer en grijsmarmer. Op dit basement staan zes witmarmeren zuilen. Deze zijn versierd met messing vergulde randjes, ornamenten, basement en kapiteel. Tussen de zuiltjes staat een wit marmeren beeldje van een vrouw met bloemenquirlande. Op de zuilen ligt een rond witmarmeren plateau dat aan de bovenzijde is voorzien van een messing verguld hekje. Aan de onderzijde van het plateau hangen kettinkjes ter versiering. Op de ‘Temple d’amour’ staat het uurwerk, geflankeerd door twee marmeren vaasjes. Tevens zijn hier vier messing pinakels aangebracht. Boven op de kast staat een marmeren schaal met een vergulde voet. Langs de rand hangt een vergulde guirlande. De schaal heeft twee oren en wordt bekroond met een verguld ornamentje van bloemen. Om de wijzerplaat is een sierrand in krullend bladmotief aangebracht

gangduur 8 dagen

Hoogte 56 cm
Breedte 28 cm
Diepte 20 cm

Literatuur Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 287.

Lees meer Neem contact op