RELIGIEUSE Jacques Hory AParis Ca. 1660

Haagse klokken & Religieuses

M&R49

RELIGIEUSE
Gesigneerd: Jacques Hory AParis
Circa 1660-1665
Frankrijk

Uurwerk
Religieuse met messing platine-uurwerk op horizontale spillegang, slinger en cycloïdale boogjes. Het uurwerk is voorzien van slagwerk op sluitschijf dat de hele uren voluit en de halve uren eenmaal slaat op een bel. Het slagwerk en gaandwerk worden aangedreven door één veer in een veerton. Op de achterplatine is de signatuur: Jacques Hory AParis gegraveerd.

Wijzerplaat
De ijzeren grondplaat van deze religieuse is bekleed met rood fluweel. Hierop is de vuurvergulde cijferring aangebracht. De cijferring heeft gegraveerde en zwart ingelakt cijfers. De uren worden aangeduid met Romeinse cijfers, met daartussen versieringen voor de halfuuraanduidingen. De minuten worden door Arabische cijfers aangegeven. In het centrum boven de VI is het opwindgat voor het gaand- en slagwerk geplaatst. De ajourgezaagde en gegraveerde uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van vuurver-guld messing. Onder de cijferring is een vuurverguld gegoten messing schildje aangebracht met de gegraveerde signatuur Jacques Hory AParis.

Kast
De notenhouten kast van deze religieuse is gefineerd met gezwart perenhout en is voorzien van ebbenhouten lijsten. De kast is aan de voorzijde en de achterzijde voorzien van een deur. De beide zijden zijn voorzien van een venster. De voorzijde is voorzien van glas, dat omlijst wordt door een geprofileerd lijstje. Op de kast is een messing gegoten vuurverguld ornament ter versiering aangebracht. Het ornament bestaat uit twee cherubijntjes die een wapenschild vasthouden tussen krullend bladmotieven. Achter het ornament is de bel geplaatst en ook bevinden zich hier twee ogen waarmee de klok opgehangen kan worden. De onderzijde van de kast is net als de fries en het fronton geprofileerd.

Gangduur 48 uur

Hoogte 44 cm
Breedte 18,5 cm
Diepte 12 cm

Literatuur
-Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz. 299.

Lees meer Neem contact op