STRUTKLOK J.E. Girerd London en T. Cole Ca. 1860

Reisklokken

M&R103a

STRUTKLOK
Gesigneerd op wijzerplaat: J.B. Girerd London
Gesigneerd op kast: T. Cole
Circa 1860
Engeland

Uurwerk
Strutklok met platine-uurwerk, ankergang en regelbare balans met spiraalveer.

Wijzerplaat
De ovale verzilverde wijzerplaat heeft Romeinse cijfers voor de uuraanduiding. De minuten worden aangegeven met de streepjes rond de uuraanduiding. De wijzerplaat is in zijn geheel contra-gegraveerd in bloem- en krullend bladmotieven. De uur- en minuutwijzers zijn van geblauwd staal vervaardigd. De wijzerplaat wordt afgeschermd door ovaal, gefacetteerd glas in een messing verguld en gegraveerd lunet. Op de voorzijde, onder de cijferring, is het uurwerk voorzien van gegraveerde signatuur in een gegraveerde cartouche J.E. Girerd London.

Kast
De kast van deze strutklok is vervaardigd van verguld messing en is versierd met contra-gravures in bloem- en krullend bladmotief. Op de gladde achterzijde is het uurwerk voorzien van een opwind-as. Hierboven bevindt zich de wijzerverzetting ‘hands’, waarmee de wijzers op de juiste tijd gezet kunnen worden. Naast de wijzerverzetting is een klein schuifje ‘slow/fast’ aangebracht. Als dit schuifje is geopend ziet men het wijzertje waarmee het uurwerk afgeregeld kan worden. Het klokje kan neergezet worden op het voetje dat zich aan de onderzijde bevindt. Aan de bovenzijde van de klok is een versiering aangebracht. Op de binnenzijde van de kast bevindt zich de gestempelde signatuur T. Cole.

Gangduur 24 uur

Hoogte 8 cm
Breedte 6,3 cm
Diepte 3 cm (met voetje)

Literatuur
– B. Loomes, Watchmakers & Clockmakers of the World(2006), blz. 164.
– J.B. Hawkins, Thomas Cole & Victorian clockmaking, blz. 12 e.v.

Cole:
Thomas Cole werd in 1800 in Nether Stowey, Somerset, geboren. Hij werd daar op 17 maart gedoopt. Zijn vader, James Cole was waarschijnlijk ook klokkenmaker en getrouwd met Catherine Slocombe. Thomas Cole was de broer van de beroemde klokkenmaker James Ferguson Cole en van Elizabeth. Thomas Cole was de jongste.
In 1813 verdwijnt de familie uit Nether Stowey en het is niet bekend waar ze naar toe verhuisd zijn. James Ferguson vestigde zich in 1821 in Londen als klokkenmaker, twee jaar later kwam Thomas naar Londen.
Vanaf 1829 werkten de broers samen op de New Bond Street. Na een paar jaar gingen ze weer uit elkaar. Thomas Cole duikt pas weer in de boeken op in 1838 toen hij op no. 10 Upper King Street Bloomsbury horlogemaker was. Thomas’ eerste vrouw overleed. Hij trouwde met zijn tweede vrouw Charlotte Boulding op 28 oktober 1841. Charlotte was toen 21. Hun eerste kind Thomas William werd op 13 augustus 1842 geboren. Hierna kreeg het echtpaar nog een zoon en twee dochters. Vanaf 1851 of 1852 vestigde Thomas Cole zich in zijn laatste werkplaats op no.6 Castle Street Holborn. Hij werd gekozen voor de Royal Society of Arts op 28 juni 1861 maar hij lijkt er niet op in te zijn gegaan. Hij werd lid van de British Horological Institute waar zijn broer een belangrijke functie had. Thomas Cole overleed op 3 januari 1864

Lees meer Neem contact op