TISCHUHR VIERKANT RELIËf GEGOTEN Ca. 1560

Renaissance klokken

M&R208a

TISCHUHR
Circa 1560
Zuid – Duitsland

Uurwerk
Dit Tischuhr is voorzien van een ijzeren platine-uurwerk met stalen assen en raderen, spillegang met balans. Het slagwerk op sluitschijf slaat de hele uren voluit op een bel. Het uurwerk is tevens voorzien van wekkerwerk. De bel is tussen de platines geplaatst en in de bel is het wekkerwerk aangebracht. Het gaand-, wekker- en slagwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton. De veertonnen van het gaand- en slagwerk zijn voorzien van snek. Op de achterplatine zijn versieringen geëtst.

Wijzerplaat
De vierkante, vergulde wijzerplaat is voorzien van twee cijferringen. De buitenste ring is voorzien van Romeinse cijfers voor de uuraanduiding, verdeeld in 24 uur, 2 maal I tot XII, en een halfuuraanduiding in de vorm van een sterretje tussen de uurcijfers. Bij de uurcijfers zijn tastknopjes aangebracht. De tastknopjes zijn aangebracht zodat men in het donker kan voelen hoe laat het is. De binnenste ring is voorzien van Arabische uurgetallen, tweemaal lopend van I tot 12.
In het midden bevindt zich de wekkerschijf die is voorzien van Arabische cijfers 1 tot 24. In het centrum van de wekkerschijf is een zon gegraveerd.
De klok is voorzien van een blauwstalen uurwijzer. De uurwijzer geeft met de lange zijde de tijd aan en met de korte zijde de wekkertijd. De vier hoeken van de wijzerplaat zijn voorzien van reliëfgegoten versieringen.

Kast
Dit Duitse tischuhr uit circa 1560 heeft een buitengewoon fraaie reliëfgegoten vuurvergulde kast. De vier zijden zijn elk voorzien van een vrouwfiguur, geflankeerd door putti en halfgoden, die de hoorn des overvloed dragen. Mannenfiguren sieren de hoeken. Twee zijden zijn opengewerkt en dienen als klankgat voor de bel. De bodemplaat is rijkelijk gegraveerd met bloem- en bladrankmotieven en een voorstelling van een ruiter te paard. Tevens bevindt zich hier een ajourgezaagd en gegraveerd klankgat. Het geheel staat op vier pootjes in de vorm van engelenkopjes.

Loopduur 24 uur

Hoogte 7 cm.
Breedte 13 cm.
Diepte 13 cm.

Literatuur
MENTINK & ROEST, magnificent clocks from the Mentink & Roest Collection,
p. 36-37.

Lees meer Neem contact op