ZUID-DUITSE WANDKLOK MET KUHSCHWANZPENDEL Ca. 1750 Zuid-Duitsland

Iron wall clocks Wall clocks

M&R136

ZUID-DUITSE WANDKLOK MET KUHSCHWANZPENDEL
Circa 1750
Zuid-Duitsland

Uurwerk
IJzeren kooiframe uurwerk met ijzeren onderplaat en dubbele ijzeren bovenplaat. Het uurwerk is uitgevoerd met spillengang en korte slinger met een slingergewicht in de vorm van een zon. De slinger beweegt zich voor de wijzerplaat, een zogenaamde Kuhschwanzpendel. Het uurwerk heeft eveneens een door een sluitschijf geregeld slagwerk dat de hele uren op een bel aangeeft. Het geheel wordt aangedreven door twee loden gewichten.

Wijzerplaat
De ijzeren wijzerplaat is beschilderd en fraai gedecoreerd. De cijferring heeft van Romeinse uurcijfers, halfuuraanduidingen, Arabische vijfminutenverdeling en minuutstreepjes. In het centrum van de wijzerplaat is een stermotief geschilderd. Twee uitgezaagde messing wijzers geven de tijd aan. Aan de bovenzijde is een belhek uitgezaagd en geschilderd in krullend bladmotief. Het bovenste deel onder het belhek is beschilderd voorstellende een guirlande, geflankeerd door zeedieren met andere versieringen in de vorm van een rooster.

Kast
De beschilderde ijzeren kast heeft een wijzerplaat die aan alle zijden buiten de kast uitsteekt. Beide zijden hebben een deur waarop een bloemenboeket in een vaas is geschilderd. Beide deuren worden bekroond met eenzelfde gezaagd en beschilderde belhek als aan de voorzijde. Hierachter is de bel geplaatst en deze wordt bekroond door een smeedijzeren blad en een ijzeren pinakel.

Gangduur: 12 uur
Hoogte: 31 cm.
Breedte: 16 cm.
Diepte: 15 cm.

Read more Contact us